Waarin een klein land groot kan zijn

AFLEVERING 1: Tien miljoen voor een bloem (Onderzoek en Vermeerdering)
Jan kweekt met veel liefde en aandacht in geclimatiseerde kassen voor 350 kwekers bollen op voor de West Friese Flora. Pim veredelt en vermeerdert vanuit een laboratoriumfase nieuwe soorten en variëteiten, waarvan er maar 30% wereldwijd op de markt komen.

AFLEVERING 2: Bloemen kennen geen grenzen (Handel en Export)
Joop rijdt al 20 jaar 1 x per week met een koeltruc naar Duitsland in de hoop zijn handel daar te kunnen slijten, iets wat soms niet lukt. Leen begint om half 5 als de veilinghallen nog leeg zijn en koopt, rammend op zijn keyboard, per computer op verschillende veilingen tegelijk. Enthousiast legt hij uit waarin Nederland uniek is.

AFLEVERING 3: Uniek in de wereld (Import)
René importeert bomen van 12 meter hoog per zeecontainer en heeft een boom van 1000 jaar oud. Jaap importeert uit Zuid Afrika King Protea’s die Gino ter plaatsen op de kwekerijen uitzoekt en wordt per fax geconfronteerd met het wegvallen van een belangrijk deel van zijn markt door onteigeningen in Zimbabwe.

AFLEVERING 4: Met liefde gekweekt (Productie)
Michel kweekt botanische orchideeën die soms in het land van oorsprong niet meer voorkomen. Enigszins beschaamd toont hij de erotiek van de orchidee. Huub bekommert zich, met zweet op het voorhoofd, om een grote partij bananenbomen die gekweekt worden met het eb en vloedsysteem.

AFLEVERING 5: Een beetje groen maakt grijs gezellig (Mens en Milieu)
René heeft voor een nieuw winkelcentrum in München hangplanten van 9 meter opgekweekt en komt er achter dat het ophangen ter plaatsen anders verloopt dan hij had gedacht. Het belang van groen in woon- en werkomgeving met als doel terugdringen van het ziekteverzuim komt goed tot uiting in het radiologisch ziekenhuis in Oslo. Theo maakt zich hard voor het bestrijden van schadelijke insecten door natuurlijke vijanden als slangen en hagedissen.

AFLEVERING 6: Elke bloem heeft zijn eigen verhaal (Keuring en Promotie)
Johan heeft voor drie generaties Oranjes gewerkt en verzorgt nu als ontwerper de bloemversiering in de Grote kerk van Den Haag voor het huwelijk van Prins Constantijn en Laurentien. Gerard is secretaris van de keuringscommissie die plantjes van het Fuchsia comité keurt, maar ook de inzendingen van professionals op de Hortifair in de Rai. Als iedereen met een bloem op zou lopen, zou er volgens hem minder geweld op de wereld zijn.

AFLEVERING 7: Opgroeien met groen (Openbaar groen)
Gerard is gek van siergrassen en wordt vaak uitgescholden door collega’s als Gerard Gras. Hij vertelt enthousiast over wat struiken en bomen alsof het mensen zijn. Jacqueline ontwerpt tuinen en maakt zich boos over hoe gemeentes omgaan met openbaar groen. Als mensen opgroeien in een groene omgeving krijgen ze ook respect voor de natuur.

AFLEVERING 8: Een tomaat met een naam (Voedingstuinbouw)
Tom en Anny kweken trostomaten op natuurlijke wijze door hommels in te zetten als natuurlijke bestrijders. De smaaktest toont een hoger suikergehalte aan. Beiden zijn harde werkers en komen nauwelijks toe aan genieten van het leven. Het gezin komt op de tweede plaats. Alex eet zelf graag tomaten en doet de groothandel voor groenten en fruit. De verkoop aan de supermarkt gaat per computer, maar hij vindt het nog steeds leuk om ‘s-morgens vroeg met een groenteman door de hallen te lopen en te adviseren.

 

Research Johan Weisz
Camera Bob Entrop
Camera assistentie Anja van der Meeren
Geluid Kees van Gool, Wouter Weber
Montage Xandra Schipperheyn, Bob Entrop
Muziek en mixage Jeroen Goeijers
Saxofonist Frank van der Kooij
Bureau productie Nicole Neefs
Regie Bob Entrop
Geproduceerd door SOL FILMprodukties © 2002
Tv uitzending door AT5, RTVNH, Omroep West, Tv Rijnmond, ONS TV, ETV Rotterdam
Met opnames in Nederland, Duitsland, België, Zuid Afrika, Noorwegen
Speelduur 8 x 25 minuten

Deze film werd financieel mogelijk gemaakt door Bloemenbureau Holland, Rabobank, Bloembollencentrum Holland, Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijproducten, Plant Publicity Holland, Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit.