Graffiti

Een drama serie van Bob Entrop

‘Graffiti’ is een serie die niet inspeelt op gevoelens van sentiment, maar met een sterk emancipatorisch karakter een stukje van de wereld van iemand met een handicap toont. Zonder daarbij de realiteit uit het oog te verliezen en de ogen te sluiten voor vaststaande feiten.

Grenzen verleggen, schaamte, onzeker, afhankelijk, verliefd, vechtlust, woede, troost, voordeel doen, manipuleren, confronteren en humor met die gevoelens, karaktertrekken en gedragingen komen de jongeren in ‘Graffiti’ bij zichzelf tegen.

Elke aflevering heeft een hoofdthema, een subthema en heeft een kleur. Deze kleur wordt ‘verteld’ door de art-direction, kleding en belichting.

GRAFFITI aflevering 1: ZWART/WIT

Zoë, Stella en Yvette plegen kleine diefstallen in een zwart/wit wereld. De opdrachten komen per buzzer binnen. Wanneer Joe op zijn scooter Zoë redt uit een penibele situatie gaan er dingen veranderen. Tijdens een grote kraak verliest Zoë haar buzzer. Dat brengt de politie op het spoor van de drie meiden. De vriendschap tussen Zoë en Joe lijkt voorbij, totdat Zoë een belangrijke beslissing neemt.

GRAFFITI aflevering 2: BLAUW

Sander fotografeert als vakantiebaantje toeristen op de draagvleugelboot. Lotte werkt er als reisleidster en ziet de aantrekkelijke Sander wel zitten. In haar vrije tijd danst ze bij een dansgroep en hij correspondeert met Eva via internet. Eva heeft een hartafwijking en als zij tijdens een operatie komt te overlijden slaan bij Sander alle stoppen door. Dan ontdekt Lotte dat Sander anders in het leven staat dat zij

GRAFFITI aflevering 3: ROZE

Peter heeft een grand café waar de biljartclub vaste gasten zijn. Op een dag besluiten twaalf jongeren in een rolstoel de verjaardag van Ilse daar te vieren. Al snel komt het tot heftige confrontaties en loopt het uit de hand. Peter bedenkt een oplossing, maar krijgt een koekje van eigen deeg.

GRAFFITI aflevering 4: GEEL

Kat en Vixxer leven op straat en slapen in de maastunnel. Tijdens een tasjesroof komt Gemma Kat te hulp; samen slaan ze op de vlucht. Als Gemma al snel uitgeput raakt, denkt Kat dat zij, net als Vixxer, een junk is. Ze laat haar in de steek. Tijdens een harde confrontatie zorgt Vixxer er voor dat Kat spijt krijgt en samen gaan ze op zoek naar Gemma en ontdekken wat er werkelijk aan de hand is.

GRAFFITI aflevering 5: ROOD

Ben is (ook in werkelijkheid) autistisch en verzot op aardbeien-ijs. Op een dag loopt hij weg uit het tehuis en gaat op zoek naar ijs…aardbeien-rood. Op zijn zoektocht wordt hij lastig gevallen door een groepje zwerfjongeren. Kat komt te hulp en samen gaan ze er vandoor. Ze doet tevergeefs haar best om contact met hem te krijgen. Even lijkt het alsof zij in zijn wereld kan komen.

GRAFFITI aflevering 6: PAARS

Steve vervult een alternatieve straf in een revalidatiecentrum. Daar ontmoet hij Melanie die door een ongeluk in een rolstoel zit. Samen gaan ze de stad in. Als ze bijna aangereden worden door een auto reageert zij buitengewoon fel, waarop Steve alleen maar kan lachen. Per toeval ontdekt Melanie de werkelijke reden van Steve’s werk en dan komt het op het metrostation tot een harde confrontatie.

GRAFFITI aflevering 7: ORANJE

Sam is iemand die de grootste tijd doorbrengt op zijn kamer tussen zijn 32 goudvissenkommen. Dan ontmoet hij Luka (een skater), die in opdracht van zijn vader overal in de stad graffiti spuit. Zij neemt hem mee naar buiten. Als Sam achter de werkelijke reden komt wil hij zich bewijzen en gaat daarbij over zijn grenzen. Dan blijken ze iets gemeenschappelijks te hebben.

GRAFFITI aflevering 8: GROEN

Mike brengt zijn grootste tijd door op het vliegveld. Zijn zus Tanja heeft reuma en maakt daar gebruik van wat de ergernis van Mike’s vriendin Vera oproept. Mike komt tussen beiden in te staan. De nodige ruzies zijn het gevolg. Als Mike op een dag geld ‘leent’ uit de winkel komt alles in een stroomversnelling.

Speelduur  8 x 25 minuten

RECENSIES

” GRAFFITI “

drama-serie 8 x 25 minuten
Geproduceerd door SOL FILMprodukties voor IKON televisie
Samenstelling en regie Bob Entrop

In Graffiti zitten leuke vondsten. De serie is met liefde gemaakt. (HP/de Tijd)
Graffiti met een hoog Rotterdam-gehalte is gekleurd tv-drama en dat geeft een heel aparte dimensie aan de productie. (Rotterdams Dagblad)
Het moet gezegd worden dat de ruigte van het Rotterdamse stadsgezicht een heel goed tegenwicht vormt voor de strekking van de scripts en de kleurvariaties. (NRC/Handelsblad)
De meeste verhalen hebben een hoopgevend einde. In grote lijnen leert de hoofdrolspeler de handicap van een medespeler kennen en samen proberen ze er wat van te maken. (Algemeen Dagblad)
Opvallend is de consequentheid waarmee Entrop zijn kleuren toepast. Alle uitzonderingen daarop hebben een reden. (Brabants Nieuwsblad)