Een cijfer voor je leven

1. Cees Slabbekoorn, 80 jaar, burgemeester.

Hij komt uit een SDAP nest en was actief bij de AJC en later de PvdA en de Vara. Hij Heeft zijn hele leven strijd geleverd en zich betrokken getoond naar zijn medemens. Hij ziet nu dat er weinig van terecht is gekomen en beoordeelt, geëmotioneerd, de wereld van nu als egoïstisch.

2. Liesbeth Tuitman, 77 jaar, huisvrouw.
Ze heeft ooit bewust gekozen voor het beroep huisvrouw en zou het zo weer over doen. Ze heeft speciale herinneringen aan haar 50 jarig trouwfeest en kort daarop het overlijden van haar man. Ze vindt het moeilijk om na zoveel jaren de dingen alleen te moeten doen.

3. Rinus van Es, 73 jaar, loods.
Na 12 jaar grote vaart, heeft hij voor zijn gezin gekozen en is loods geworden. Hij kijkt terug op een gelukkig en tevreden leven en zou het zo weer over doen. Hij vindt het jammer dat hij niets na kan laten. Na de laatste dag als loods was er niets meer.

4. Derk Jonker, 74 jaar, dominee.
Hij heeft zijn hele leven keihard gewerkt voor het geloof en zijn kerk. Dit is ten kosten gegaan van zijn gezin (opnieuw getrouwd) en het genieten van het leven. Na zijn pensioen heeft hij tijd gevonden om ook andere dingen met zijn leven te doen. Als hij het over zou mogen doen zou hij katholiek worden en dan voor het celibaat kiezen.

5. Izak de Wee, 71 jaar, gemeentebode.
Zijn vader was oesterkweker en hij is zelf helemaal gek van de oestercultuur en kan daar zeer geëmotioneerd over vertellen. Na het doodvriezen van de oesters in 1963 heeft hij gekozen voor het beroep van postbode en later gemeentebode. Hij vindt het moeilijk om oud te worden.

6. Kaat Dekker, 93 jaar, hoofd kleuterschool.
Ze is nooit getrouwd geweest en heeft bewust, na een korte verloving, gekozen voor een beroep en niet dat van huisvrouw. In die tijd moest je stoppen met werken als je ging trouwen. Ze heeft altijd graag les willen geven en is op haar 65e begonnen om anderen het kantklossen te leren.

7. Hector Loontjens, 65 jaar, directeur Loontjens automaten.
Na een leven van keihard werken ontdekte hij dat er meer in het leven was. Hij heeft met zijn eerste vrouw twee kinderen uit Cambodja geadopteerd en besteedt nu al zijn tijd aan geld ophalen voor kansarme kinderen in Cambodja en bouwt daar scholen en ziekenhuizen.

8. Leen van der Walle, 66 jaar, directeur douane agentschap.
Hij is op zijn 52e ontslagen, toen het bedrijf failliet ging en kreeg kort daarop MS.
Zijn wereld stortte in. Na 1½ jaar thuis zitten is hij in contact gekomen met het Activiteiten Centrum in Goes, waar hij nu de hele week naar toe gaat. Dat is zijn redding geweest. Hij heeft daar ongekende kwaliteiten in zichzelf ontdekt.

9. Leen Becu, 86 jaar, technisch uitvoerder Rijkswaterstaat.
Hij heeft gebouwd aan alle grote Zeeuwse waterwerken, o.m. de Grevelingendam en de Oosterscheldekering. Hij houdt vanaf zijn 18e al een dagboek bij en is op latere leeftijd gaan schilderen.

10. Sina Mol, 75 jaar, lerares huishoudkunde.
Ze kijkt terug op een gelukkige jeugd en moest stoppen met werken toen ze trouwde. Later heeft ze haar oude beroep weer opgepakt. Ze heeft zich verdiept in klederdrachten en heeft daar samen met haar man verschillende boeken over geschreven.

11. Pol van de Vijver, 65 jaar, dierenarts.
Zijn liefde voor de natuur en met name voor paarden ziet hij als een roeping die hij van opa heeft meegekregen. Hij heeft nooit tijd gehad voor vakantie. Zijn vader was veearts, zijn broers, 2 zonen en zijn dochter die tevens getrouwd is met een dierenarts. Hij kan zich niet voorstellen dat hij een dag op een stoel zou zitten om b.v. een boek te lezen. Een hoogtepunt in zijn leven was het mogen genezen van een renpaard van de sjeik van Katar.

12. Leen van der Weele, 79 jaar, landbouwer.
Hij is een boer die meer dan tevreden is met zijn leven. Hij heeft voor zijn gevoel nooit hard moeten werken en is actief geweest in allerlei besturen. Zijn vader was boer en zijn zoon heeft het bedrijf overgenomen.

13. Jan Goossen, 66 jaar, kunstenaar.
Hij heeft zijn jeugd doorgebracht in Zuid en Noord Amerika voordat hij naar Vlissingen kwam. Omdat de kunstwereld in Nederland te klein van denken was en kunst gemiddeld moest zijn is hij terug naar Noord Amerika gegaan om later weer met het gezin naar Nederland te gaan. Met een zekere spijt kijkt hij terug op die beslissing.

Zuid Holland: 14 minuten speelduur

14. Peter Vermeulen, 71 jaar, technisch tekenaar bij Rijkswaterstaat.
Als kind is Peter door zijn stiefmoeder stelselmatig mishandeld in Indonesië. Op zijn een en twintigste had hij gewoond in een en twintig kindertehuizen en pleeggezinnen, met daarna een mislukt huwelijk, een hartaanval en een poging tot zelfdoding heeft hij met zijn tweede vrouw een manier gevonden om verder te leven.

15. John Brobbel, 72 jaar, werkzaam geweest in het welzijnswerk en docent humanistiek
Op zijn veertigste kwam hij er voor het eerst openlijk voor uit dat hij homoseksueel was. Een aantal komische anekdotes schetsen het milieu van de jaren zestig. Zo ook de pogingen van zijn vrienden om hem aan de vrouw te krijgen.

16. Nel van Daelen, 80 jaar, huisvrouw
Ze heeft met haar man een goed lopend bedrijf gehad tot hij jong overleed. Daarna is zij zich in gaan zetten voor kinderen met aids in Zuid Amerika. Onlangs heeft ze daar een kinderziekenhuis geopend dat ze met Nederlands geld heeft kunnen laten bouwen.

17. Arie Oorschot, 70 jaar, onderhoudsmonteur.
Hij komt uit een zeer streng oud gereformeerd gezin. Toen hij inzag dat God weinig goeds met de mensen voor had heeft hij besloten om zelf de wereld te gaan redden. Tot op de dag vandaag voelt hij zich zeer betrokken met al het leed en onrecht in de wereld. Het heeft hem zijn huwelijk gekost. Maar na vijf en veertig jaar actievoeren heeft hij een punt gezet achter zijn rol van wereldverbeteraar.

18. Archie Ho-Sam-Sooi, 80 jaar, koperslager.
Hij is twee keer getrouwd geweest. Met zijn eerste vrouw heeft hij een gelukkige tijd gehad tot zij jong aan kanker overleed. Zijn droomwereld stortte in. Hetzelfde lot trof zijn tweede vrouw. Nu woont hij met zijn hond op een flat en doet hij vrijwilligerswerk.

19. Hendrika van der Spek, 72, nog steeds zeer actief als kaasmaakster.
Ze werkt op de boerderij die nu van haar dochter is. Ze kan zich niet voorstellen dat ze stopt met werken. Ze werkt van half zeven ’s-ochtends tot acht uur ’s-avonds en vindt nog tijd om de kleinkinderen van school te halen. Vakantie heeft ze nooit gehad en heeft ze nog steeds geen behoefte aan want er is altijd genoeg werk op de boerderij te doen.

20. Nelleke Kats,69 jaar, paranormaal therapeute.
Pas op haar acht en vijftigste ontdekte ze dat ze paranormaal was. Als kind heeft ze lange tijd voor haar zieke moeder gezorgd en droomde ze van een later leven van huisje- boompje-beestje. Het werd een huwelijk met een zeeman die regelmatig lang van huis was. Door haar speciale gave heeft ze veel mensen en met name kinderen kunnen helpen.

21. Rinus Vos, 65 jaar, koopman en Sinto (zigeuner).
Als koopman heeft hij altijd goed verdiend. Hij herinnert zich de grote armoede van vroeger en hoe zijn moeder langs de deuren moest venten, iets wat hij later ook is gaan doen. Na een hartaanval op zijn acht en veertigste is hij zich gaan inzetten voor de medemens. Na een bezoek aan Moeder Theresa in India heeft hij een boot omgebouwd voor opvang van daklozen en drugsverslaafden in Den Haag.

22. Hans Wiegand, 80 jaar, technisch directeur bij Unilever devisie.
Hij kijkt met warme gevoelens terug op zijn jeugd in Indonesië. Door zijn werk was hij altijd veel weg. Twaalf jaar werken in Hamburg en alleen in het weekend thuis is ten kosten gegaan van zijn gezin. Hij ziet zichzelf als iemand die veel eenzaam is geweest maar ook als iemand die een bijdrage heeft geleverd aan de technische vooruitgang van zeven bedrijven.

23. Trijntje van de Stadt, 82 jaar, huisvrouw.
Ze heeft het altijd druk gehad met de opvoeding van vier kinderen. Van haar grote ambitie om zangeres te worden is niets terecht gekomen. Haar studie tandheelkunde heeft ze door de oorlog niet af kunnen maken. Toen haar man net met pensioen was is hij overleden. Een van haar bezigheden is fietsen en het liefst tegen de wind in.

24. Jacques Teeuwisse, 64 jaar, architect.
Dankzij zijn vrouw, die voor de kinderen zorgde, heeft hij kunnen studeren. Terugkijkend moet hij erkennen dat hij daardoor carrière heeft kunnen maken. Hij denkt dat als je iets in dit vak wilt bereiken je wel een beetje egoïst moet zijn. Hij doet veel restauratiewerk aan ambassades en sociale woningbouwprojecten.

25. Mieke Kooyker ,77 jaar, kinderboekenschrijfster.
Ze heeft een groot aantal boeken en gedichten geschreven. Haar man was huisarts en in die tijd heeft ze veel in de praktijk meegewerkt. Ooit bekroond met de gouden griffel valt het haar nu moeilijk om haar werk onder de aandacht van uitgevers te brengen.

26. Arie Wubben, 75 jaar, banketbakker.
Samen met zijn vrouw heeft hij altijd keihard gewerkt in een eigen zaak. Op negen en vijftigste hebben ze de winkel moeten verkopen omdat het met de gezondheid van zijn vrouw niet goed ging. Daarna zijn zij pas gaan genieten van het leven. Hij heeft, toen hij de deur achter zich trok, nooit meer aan de zaak gedacht.

Noord Brabant 15’ speelduur

27. Jos Lambregts, 66 jaar, werkzaam in de horeca.
Hij heeft tot zijn twee en zestigste keihard gewerkt. Samen met zijn vrouw hebben ze verschillende hotels en restaurants geleid tot de gezondheid van zijn vrouw er voor zorgde dat ze moesten stoppen. Hij kijkt terug met een schuldbesef en erkent dat van genieten niet zoveel terecht is gekomen. Dat is pas begonnen na zijn twee en zestigste.

28. Ad Tonnet, 64 jaar, rioolontstopper.
Hij kijkt terug op een leven van altijd zeven dagen per week hard werken en is niet van plan met pensioen te gaan want dan kom je in een leeg gat. De kinderen uit zijn eerste huwelijk ziet hij niet meer. Door een hersenbloeding kan hij minder aan, iets dat hij nauwelijks kan accepteren, want hij wil er altijd voor de klanten zijn.

29. Willy Vos, 65 jaar, huisvrouw en bloemiste.
Ze heeft altijd in de schaduw van haar man gewerkt. Ze heeft haar hele leven in een dorp gewoond en gewerkt. Al haar herinneringen liggen besloten in het dorp; een dorp dat ze heeft zien veranderen. Vanuit haar huis kijkt ze uit op haar geboortehuis aan de overkant van de sloot.

30. Wim Verest, 84 jaar, banketbakker.
Hij had het liefst willen studeren net zoals zijn broers, maar omdat hij de oudste was, was hij voorbestemd om de bakkerij van zijn vader over te nemen. Met zijn vrouw heeft hij heel wat uren in de zaak gemaakt en voor andere dingen was geen tijd. Door de renovatie van de straat heeft hij de zaak goed kunnen verkopen en kan nu genieten van een goed
pensioen.

31. Joke Blok, 67 jaar, beeldend kunstenares.
Al in haar jeugd wilde ze weten hoe de dingen in elkaar zaten. Haar moeder had een erg traditioneel beeld hoe een meisje moest zijn en als kind wilde ze daar aan beantwoorden. Het huwelijk bood ook geen uitkomst. Op haar vijf en dertigste is zij een boek gaan maken waar ze twintig jaar aan gewerkt heeft. Tijdens het tekenen en schrijven is zij op zoek gegaan naar hoe het leven in elkaar zit.

32. Charles Gemmeke, 73 jaar, beroepsmilitair.
Hij heeft zijn opleiding op de KMA gehad. Na de dood van zijn eerste vrouw stond hij voor de taak om vier kinderen op te voeden. Hij deelt zijn leven in drie fases in en zit nu in de derde fase. Hij kijkt terug op een aaneenschakeling van hoogtepunten en probeert van elke dag te genieten.

33. Miep Overboom, 80 jaar, huisvrouw.
Ze wilde eigenlijk kleuterleidster worden maar door de ziekte van haar moeder die ze negen jaar heeft verzorgd is ze met haar opleiding gestopt. Na de dood van haar man die altijd keihard gewerkt had en jong aan hartinfarct is overleden kreeg zij de zorg voor een huishouden met zeven kinderen. Dat is nu drie en twintig jaar geleden maar elke dag denkt ze nog aan hem.

34. Henk van de Wouw, 74 jaar, cafetaria eigenaar.
Toen hij zeventien was overleed zijn vader waardoor hij kostwinner werd voor zijn moeder en zusje. Eigenlijk had hij wielrenner willen worden. Samen met zijn vrouw heeft hij dertig jaar de zaak gehad en hij vindt dat hij in het dorp ook een sociale functie heeft gehad.

35. Margriet Franken, 78 jaar, choreografe.
Ze heeft heel hard voor moeten werken om haar studie te kunnen betalen. Ze heeft 200 choreografieën voor kinderen en jongeren gemaakt. Een bezoek aan het theaterpodium waar ze afscheid heeft genomen maakt heel wat los.

36. Anton Kamps, 66 jaar, priester.
Hij kijkt met veel spijt terug op zijn schooltijd op het klein seminarie, wat hij het gesticht noemt. Kort daarop had hij het wel gezien en is toen gaan studeren en het echte leven gaan ontdekken. Relaties, communes, drugs en via meditatie was hij weer terug bij af. Op zijn 42ste is hij alsnog priester geworden.

37. Jettty van Haaren, 86 jaar, eigenaresse tearoom.
Ze komt uit een gezin van elf kinderen en is op haar 23st, samen met haar man, een tearoom, banketbakkerij begonnen. Na zijn dood, 35 jaar geleden, heeft ze met haar zoon de zaak voortgezet. Ze staat nu nog met heel veel plezier 6 dagen per week in de winkel en geniet zelf nog elke dag van het gebak.

38. Cyrille Fijnaut, 66 jaar, criminoloog.
Hij is begonnen als politieman en is later, als criminoloog, betrokken geweest bij veel geruchtmakende onderzoekscommissies zoals: commissie van Traa, Dutroux, bende van Nijvel en de moord op Pim Fortuyn. Cyrille vindt vakantie een nutteloos tijdverdrijf en leeft helemaal voor de wetenschap.

39. Nel van Oers, 73 jaar, huisvrouw.
Ze komt uit een gezin van tien kinderen en weet wat bittere armoede is. Na de dood van haar moeder, die altijd ziek was, zijn alle kinderen uit huis geplaatst. Haar vader en de meeste van haar broers en zussen heeft ze daarna nooit meer gezien. Het grootste deel van haar leven is ze al vrijwilligster bij de voetbal.

40. Paul Lindhout, 83 jaar, ambtenaar PTT.
Hij heeft 26 jaar met heel veel plezier bij de PTT gewerkt. Een ernstig ongeluk maakte daar abrupt een einde aan. Hij was toen pas 43 jaar. Daarna heeft hij een nieuwe invulling aan zijn leven gegeven door het bouwen van maquettes van oude gebouwen.

41. Cora van Beek, 68 jaar, fabrieksarbeidster
Cora heeft 17 jaar aan de lopende band bij de Kwatta chocolade gewerkt. Ze had eigenlijk stewardess willen worden. Na de sluiting van het bedrijf heeft ze zich volledig gestort op haar hobby archeologie. Ze heeft een aantal moeizame relaties gehad en woont nu het liefst alleen op het Begijnhof.

42. Louis van Gils, 86 jaar, bedrijfspycholoog.
Louis is 36 jaar bedrijfspsycholoog geweest wat na de oorlog een nieuw beroep was. Elke week loopt hij drie keer een uur hard door het bos. Dat wordt ook de plek waar hij straks uitgestrooid wil worden. Hij benadert de meeste dingen rationeel. Een psycholoog is voor hem iemand die ballonnen doorprikt.

Zuid Holland 20’ speelduur

43. Arie Spaans, haringvisser, 82 jaar
Arie komt uit een Scheveningse vissersfamilie. Op 14 jarige leeftijd is hij met zijn vader naar zee gegaan. Arie vertelt beeldend hoe hard de omstandigheden vroeger aan boord waren. Toen het slecht ging met de haringvisserij is hij gaan werken in de machinekamer van het congresgebouw. Arie is altijd actief geweest in het verenigingsleven en geeft vanaf zijn pensioen rondleidingen in het Scheveningsmuseum MUZEE.

44. Gonnie Walrecht, docent, 74 jaar
Gonnie wilde eigenlijk kok worden, maar dat kon in die tijd niet. Na de opleiding huishoudkunde heeft ze zich ingezet om jonge meisjes het vak te leren. Omdat ze elke vijf jaar iets anders wilde is ze ook consulente in het leerlingstelstel geweest, mentrix van een ziekenhuis en heeft ze twintig jaar in de wereldwinkel gewerkt. Tot haar 50st, toen ze overspannen raakte, heeft ze verborgen gehouden dat ze lesbisch is; thuis werd er nooit over gesproken. Ze heeft al 45 jaar een relatie met een vriendin die al tien jaar Altzheimer heeft.

45. Ton van Herwerden, fietsenhandelaar, 78 jaar
Ton komt uit een fietsenfamilie. Hij is in de zaak van zijn vader voor een gulden per week begonnen. Toen hij voldoende geld had gespaard heeft hij een Solex gekocht die hij ging verhuren. Al snel verhuurde hij 30 Solexen. Hij was 24 toen hij zijn vader dood in bed vond en heeft toen de zaak overgenomen. Het was dag en nacht keihard werken dus het was niet vreemd dat Ton overspannen raakte en acht maanden plat is gegaan. Nadat zijn kinderen de zaak hadden overgekomen kon Piet met zijn vrouw op de tandem naar Kreta fietsen.

46. Gerrie de Jong, huisvrouw en vissersvrouw, 94 jaar
Gerrie heeft drie kinderen, waarvan er twee met een ernstige geestelijke handicap. Vanaf hun geboorte zorgt ze al voor de twee oudste (nu 70 en 68 jaar) die ook nog steeds bij haar thuis wonen. Op haar veertiende is ze nettenboetster geworden en moest toen verplicht in klederdracht. Sinds die tijd is ze altijd in ‘dracht’ blijven lopen. Haar man was haringvisser en is inmiddels 15 jaar geleden overleden. Ze zingt al zestig jaar in het Schevenings vissers vrouwenkoor.

47. Piet van Boheemen, banketbakker, 89 jaar
Piet komt uit een boerengezin uit Stompwijk en was bestemd om boer te worden. Maar de geur van brood trok hem meer dan koeien. Hij was dertien jaar toen hij door zijn vader ‘verhuurd’ werd aan de bakker in het dorp. Na de oorlog is hij in het gebombardeerde Bezuidenhout in Den Haag een banketbakkerij begonnen en heeft toen de Bossche Bollen geïntroduceerd, waarover hij enthousiast kan vertellen. Samen met zijn vrouw heef hij de zaak 33 jaar gehad. Piet is ook een fervent schaatser. Na zijn pensioen kreeg hij daar voor het eerst alle tijd voor.

48. Inge Tielman, dichteres, regisseur, 82 jaar
Inge is in Nederlands Indië geboren en heeft drie jaar met haar moeder in het Jappenkamp gezeten, waar ze nog heel veel duidelijke herinneringen aan heeft. Het heeft lange tijd geduurd voordat ze hulp zocht voor haar oorlogstrauma. Ze heeft 34 jaar lang het Theater in de Steeg in Den Haag gehad waar de meeste, nu bekende, cabaretiers zijn begonnen. Inge maakt haar hele leven al gedichten die zijn gepubliceerd en soms ook samen met foto’s zijn geëxposeerd.

49. Leen van Pelt, kapsalon, 89 jaar
Leen is met zijn eerste vrouw een kapsalon in Dordrecht begonnen. Maar helaas liep dat huwelijk na achttien jaar stuk. Zijn vrouw, die een internationaal bekende kapster was, was alleen maar aan het werk en had weinig tijd voor Leen die graag kinderen wilde. Leen is later opnieuw getrouwd met een kapster uit de zaak en heeft nu twee kinderen. Hij is lid en actief geweest in allerlei bestuursfuncties en bezoekt nog elke dag trouw per auto en scootmobiel de vier kapsalons, die nu door zijn zoons worden gerund. Leen heeft een belangrijke bijdrage geleverd om het kappersvak op een hoger plan te brengen.

50. Carla Kotter, lerares aardrijkskunde, 72 jaar
Carla is een lerares in hart en nieren. Ze heeft 35 jaar enthousiast voor de klas gestaan. Mede door de plotselinge dood van haar man, die maar zestig is geworden, is Carla overspannen geraakt. Na haar pensioen heeft Carla zich nog meer ingezet voor allerlei sociale doelen, waaronder het Hospice in Zoetermeer en het buurtpreventieteam in haar buurt. Ze is iemand die altijd met en voor groepen skireizen en benefiet concerten organiseert. Dat deed ze al op school met werkweken en zeilkampen. Stilzitten is niks voor haar. Ze wil goed voor mensen zorgen.

camera, interviews en regie Bob Entrop
camera assistentie Arda Nederveen
geluid Kees van Gool
montage Haukje Heuff
muziek Jeroen Goeijers
uitvoerend producent Raoul de Zwart
producent ENTROP&DEZWART FILMS i.s.m. SOL FILMprodukties
lengte 9,5, 15 en 20 minuten
materiaal XDCAM HD
tv uitzending Omroep Brabant, TV Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep West

Deze reeks is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Noord Brabant en Zeeland, Gemeente Breda, Fonds Sluyterman van Loo, Maria Mediatrix, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ministerie van VWS, Actieplan cultuurbereik Breda,