Een 2e carriere

In deze 22-delige documentaire reeks gaat filmmaker Bob Entrop, zelf senior, op bezoek bij enthousiaste senioren die nog niet achter de geraniums zijn gaan zitten maar op allerlei gebieden heel actief zijn en hun kennis en levenservaring aan anderen willen overdragen. Het is allemaal vrijwilligerswerk maar zeker niet vrijblijvend, integendeel. Voor sommige is het zelfs een veertig-urige werkweek met als belangrijkste verschil dat de druk om te presteren er af is. De serie is informatief, humoristisch en moet oproepen tot navolging.

Er zijn in Nederland 3,7 miljoen 55 plussers. We maken kennis met ouderen die zich maatschappelijk inzetten in het licht van de vergrijzing. We brengen in beeld hoe en waarom de hoofdpersonen zich actief zijn gaan inzetten en hoe zij vanuit zichzelf en/of vanuit een organisatie werk hebben kunnen creëren. Werk wat anders verloren zou zijn gegaan, maar ook nieuw werk op vlakken die meestal niet ingevuld (meer) worden. Wat zijn de resultaten en welke struikelblokken moesten overwonnen worden. Aan bod komt ook wat je in huis moet hebben om na je pensionering, VUT, je te gaan inzetten voor anderen. De serie moet een voorbeeldfunctie vervullen voor al die ouderen die zich nuttig willen maken en hun kennis van zaken niet verloren willen laten gaan. Soms gaat het hier om een schat aan ervaring. Zolang mogelijk je kennis en levenservaring inzetten is de beste manier om gezond en vitaal ouder te worden.

ZUID HOLLAND

GILDE DEN HAAG en SAMENSPRAAK
Klas (66 jaar) heeft zijn hele leven als leraar geschiedenis voor de klas gestaan. Op zijn 62ste kon hij stoppen met werken, en heeft hij zich als gids opgegeven bij het Gilde Den Haag.

Jitske (71 jaar) heeft 40 jaar in de gezondheidszorg gewerkt. Toen zij met de VUT ging wilde ze niet gaan zitten en zeker geen vrijwilligerswerk doen in haar oude beroep. In de Kloosterkerk is ze gastvrouw en via het project ‘Samenspraak’ van het Gilde geeft ze Nederlandse taalles.

VRIENDENDIENST en DIERENPENSION
Joop (72 jaar) heeft als zelfstandig ondernemer ondermeer wasmachines verkocht. Op zijn 60ste is hij gestopt en heeft zijn zoon het bedrijf overgenomen. Na een burnout, die 5 jaar heeft geduurd, heeft hij zich bij de REAKTgroep in Den Haag opgegeven als vrijwilliger voor het project  ‘Vriendendienst’. Joop bezoekt als ‘maatje’ mensen met een psychiatrische achtergrond en gaat met hen regelmatig een dag op stap.

Jeannette (49 jaar) is jong moeder geworden en heeft daarna allerlei baantjes gehad, ondermeer in een bloemenwinkel en kringloopwinkel. Omdat ze van dieren houdt heeft ze zich als vrijwilligster aangemeld voor ‘het dierenpension’ op het terrein van de GGZ instelling Parnassia in Den Haag.

Het dierenpension, geeft cliënten die tijdelijk opgenomen moeten worden, de kans hun huisdier onder te brengen.

LEVENSBOEKEN
Leen (66 jaar) heeft 40 jaar in het onderwijs gewerkt. Eerst als schoolhoofd en later als coach van leerkrachten. Toen hij met de VUT kon heeft hij als zich vrijwilliger opgegeven bij de Haagse vrijwilligersorganisatie HOF voor het project ‘Levensboeken’.

Henny (57 jaar) heeft een medische achtergrond en is ondermeer doktersassistente geweest. Ook heeft ze lange tijd in Afrika onbetaald werk gedaan. Sinds een jaar is ook zij betrokken bij het project ‘Levensboeken’ en schrijft ze haar eerste boek.

HAAGSE ONTMOETINGEN
Bert (64 jaar) is vertegenwoordiger geweest in kantoormachines tot de druk te groot werd.

Nu leidt hij allochtone nieuwe Hagenaars rond. Tijdens een bustour door de stad worden afspraken gemaakt en voert Bert levendige gesprekken. Nu kan hij iets betekenen voor mensen zonder de druk van presteren en targets halen.

Madeline (60 jaar) komt uit het onderwijs. Zij begeleidt een Marokkaanse buurtwerker die een organisatie voor kansarme jongeren in de Haagse Transvaalbuurt heeft opgezet. Ook geeft ze Nederlandse les aan Marokkaanse vrouwen die jammer genoeg van de mannen niet gefilmd mogen worden.

Gelderland

INDUSTRIEEL ERFGOED
Corry (68 jaar) is in zijn werkzame leven melkboer geweest en daarna SRV man. Na een 60-urige werkweek kon hij op 60ste met de VUT. Als ‘burgemeester van de DRU’ coördineert hij alle activiteiten op het terrein van de voormalige DRU fabriek in het Gelderse ULft. Corry heeft nu zijn ziel verpand aan het behoud van dit belangrijk stuk industrieel erfgoed.

Joke (78 jaar) komt uit het buurt- en clubhuiswerk en heeft na haar pensioen samen met een aantal mensen de stichting SIESTA opgericht met de bedoeling het industrieel erfgoed van de stad Amersfoort te behouden. Met succes zet ze zich al jaren in voor het behoud van de voormalige wagenwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen.

VRIJWILLIG MAAR NIET VRIJBLIJVEND
Noor (65 jaar) komt uit de verpleging. Nu is ze een van de 240 vrijwilligers van stichting Samen Verder, waar ze als projectcoordinator van de kringloopwinkel werkt.

Ze besteedt daar gemiddeld 40 uur aan per week aan en legt per dag heel wat kilometers af om in het grote gebouw alles in de gaten te houden.

Harry (63 jaar) heeft een meubelbedrijf gehad tot dit afbrandde. Ook hij is vrijwilliger bij Samen Verder en rijdt de busjes. Dit project heet Klaartje en wordt betaald uit de opbrengst van de kringloopwinkel.

RIJNMOND

ANDERS OUDER WORDEN en ONGEKEND TALENT
Joan (65 jaar) heeft de laatste 13 jaar van haar werkzame leven gewerkt bij het CWI, centrum voor werk en inkomen. Daar was ze als consulente betrokken bij verschillende bedrijfstakken en de laatste jaren als bedrijfsadviseur. Nu werkt ze als vrijwilligster bij PLUSPUNT in Rotterdam bij het project ‘Ongekend Talent’.

John (77 jaar) komt uit het sociaal cultureel werk en is directeur geweest van het vormingscentrum de Hunneschans. De laatste jaren van zijn werkzame leven was hij docent aan de universiteit Humanistiek. Als actieve vrijwilliger bij het project ‘Anders Ouder Worden’ zet hij zich in voor de homoseksuele ouderen in Rotterdam.

SPEELTUINEN
Ria (63 jaar) heeft samen met haar man een schoenmakerij gehad en parttime een peuterspeelzaal.

Nu werkt ze al een tijdje als begeleidster van de toezichthouders van twee speeltuinen in Rotterdam.

Ria vindt het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed met elkaar leren omgaan.

Jaap (83 jaar) is ambtenaar personeelszaken bij het gemeentelijke energiebedrijf geweest. Hij werkt al vanaf zijn pensioen, Jaap is 83 jaar, als toezichthouder bij de speeltuinen in Lombardijen, een buurt waar 80% allochtoon is. Jaap is een bevlogen man die pas kan stoppen als hij goede vrijwilligers heeft gevonden, wat een moeizaam proces is.

JONG EN OUD
Rignia (72 jaar) en Willy (60 jaar) vertellen op het kerkhof levensverhalen aan kinderen.

Rignia laat de kinderen kennismaken met de dood van haar oma en hoe daar in Suriname mee omgegaan wordt. Willy heeft zijn broertje door AIDS verloren en probeert door dit te vertellen de kinderen te waarschuwen.

Elisabeth (88 jaar), Hüsnü (61 jaar) en Akram (14 jaar) zijn alledrie gedreven verhalen vertellers.

Samen vullen ze een hele middag in een verpleegtehuis. Voor Elisabeth is het een moment om verdrietige dingen uit haar verleden even te vergeten. Hüsnü is in Turkije popmuzikant geweest en sluit de middag af met Turkse liederen. Akram is een Marokkaanse jongen die van ouderen wil leren.

NOORD BRABANT

THUISZORG en BUURTINFORMATIEPUNT
Wout is tot aan zijn pensioen vormingswerker geweest. Een aantal jaren geleden is hij met een groepje inwoners van het Noord Brabantse Prinsenbeek een ‘buurtinformatiepunt’ begonnen, wat een brugfunctie vervult tussen Prinsenbeek en de stad Breda.

Margreet is in haar werkzame leven verkoopmanager geweest op de afdeling mode bij Vroom en Dreesman. Na haar pensioen heeft ze zich als vrijwilligster bij de ‘thuiszorg’ in Breda aangemeld. Daar bezoekt zij mensen die anders weinig buiten zouden komen. Ook brengt ze bijvoorbeeld mensen naar het ziekenhuis of de dokter.

JE KENNIS NIET LATEN VERDAMPEN
Hans (62 jaar) is personeel directeur geweest bij een grote verzekeringsmakelaar.

Op zijn 56ste werd hij geveld door een hartinfarct en is toen met de VUT gegaan. Nu zet hij zijn werkervaring in ten behoeve van maatschappelijke organisaties als een van de 75 vrijwilligers van de Sesam academie.

Frans (62 jaar) is manager marketing bij een investeringsbank geweest. Ook hij werkt als vrijwilliger bij de Sesamacademie en adviseert met name op het zakelijke vlak.

Frans en Hans begeleiden samen Ruud die een eigen organisatie in buitensport aan het opbouwen is.

NIET KLEINER MAAR ANDERS WONEN
Rikie (70 jaar) is een vrouw die weet wat ze wil en die graag jong wil blijven.

Ze is een van de honderd vrijwilligsters van SIR 55, een stichting die de bouw van seniorenwoningen begeleid. Omdat ze directie secretaresse is geweest kan ze haar ervaring nu heel goed gebruiken om informatieavonden te organiseren en wethouders te overtuigen. Ook gebruikt ze haar eigen woning om enthousiast rondleidingen te geven aan geïnteresseerden.

FRIESLAND

PRAAMVAREN en THUISZORG
Arjen (62 jaar)heeft ondermeer als schipper op de Rijn gevaren. De laatste jaren van zijn werkzame leven had hij een eigen bedrijf in financieel advieswerk wat hij heeft verkocht. Als vrijwilliger werkt hij al vanaf de oprichting in 1995 als schipper en gids bij de ‘stichting Praamvaren’ in Leeuwarden. Ook doet hij de boekingen voor de rondvaarten die bij hem thuis binnenkomen.

Miep (63 jaar)is receptioniste/telefoniste in een ziekenhuis geweest. Na haar pensioen heeft ze eerst een aantal jaren in Spanje gewoond om weer terug te keren naar het Friesche Tjerkgaast om zich als vrijwilligster in te zetten voor mensen die anders nauwelijks hun huis uit zouden komen.

DRENTHE

’T GERUZIE VEURBIJ en BUURTACADEMIE
Johanna (60 jaar) is ondermeer docente EHBO geweest en als laatste commercieel medewerkster. Door een reorganisatie kwam ze vroegtijdig in de VUT. Als vrijwilligster van het project  ’t Geruzie Veurbij’ in Midden Drenthe helpt zij buren of dorpsgenoten om ergernissen en conflicten samen op te lossen.

José (63 jaar) is telefoniste, receptioniste geweest. Nu coördineert ze als vrijwilligster verschillende cursussen bij de ‘buurtacademie’ in Midden Drenthe. Dit project is een samenwerking van de gemeente, het Drenthe college en Welzijn Midden Drenthe en biedt verschillende cursussen aan, zoals engels voor beginners en koken voor mannen.

DORPENOVERLEG en SENIOREN VOORLICHTING
Nellie (57 jaar)is een groot deel van haar leven boerin geweest. Nadat de boerderij door haar zoon is overgenomen heeft ze zich als vrijwilligster aangesloten bij het project: ‘senioren voorlichting’ van Welzijn Ouderen Midden Drenthe. Ze bezoekt daarvoor ouderen thuis en informeert hen over de mogelijkheden om langer in hun eigen huis te kunnen blijven wonen.

Henk (63 jaar) is projectleider landelijk gebied geweest en is nu als vrijwilliger actief bij het ‘Dorpen Overleg’ in Midden Drenthe. Samen met de contactambtenaren van de gemeente coördineert en begeleidt hij ontwikkelingen en veranderingen in de aangesloten dorpen met als doel het versterken van de leefbaarheid.

NOORD HOLLAND

IETS TERUGGEVEN
Ton (68 jaar) werkt als vrijwilliger met veel plezier in Amsterdam in een centrum voor dak- en thuislozen. Vroeger liep hij met een grote boog om deze groep heen. Nu smeert hij het brood, doet de was en maakt de wc’s en douches schoon. Tijdens zijn betaalde werk als directeur van het provinciaal gehandicapten beleid had hij meestal minder tijd voor mensen, nu wel. Hij ziet het als een nieuwe carrière.

Ans (57 jaar) heeft gewerkt in de gezondheidszorg en heeft een bakkerij gehad. Sinds kort begeleidt ze als buddy een mevrouw die verslaafd en zonder haar hulp de straat niet meer op kan. Na de dood van haar vorige buddy wist ze een tijdje niet meer of ze dit nog wel wilde.

VOOR EEN BETER MILIEU
Anja (56 jaar) is een vrouw met een missie. Ze heeft met het verkopen van verzekeringen en hypotheken altijd goed verdiend. Daar kwam abrupt een einde aan. Door een auto ongeluk zit ze gedeeltelijk in de WAO en bijstand.

Door de nood geboren is ze op het idee gekomen om actief bezig te zijn met het bestrijden van de armoede onder de twee miljoen Nederlanders die van de bijstand moeten leven.

Harm (60 jaar) begeleidt een groep vrijwilligers die onder andere bestaat uit tandartsen, apothekers, en professoren die in Giethoorn zijn komen wonen. Met het vertrek van de rietsnijders dreigt het landschap te veranderen. Gestart vanuit het principe van burenhulp zorgen ze nu voor het onderhoud van de natuur tussen hun huizen, iets wat hen niet in de koude kleren gaat zitten.

ZE VERDIENEN EEN GOUDEN STOEL
Jos (57 jaar) maakt zich kwaad als hij ziet hoe ouderen, die dit land hebben opgebouwd, door de overheid in de steek worden gelaten. Dat bracht hem op het idee om de stichting Seniores Priores in  Westwoud op te richten. Inmiddels is zijn initiatief uitgegroeid tot een actieve groep van meer dan 300 senioren die elkaar helpt met kleine klusjes, ontspanningsmiddagen, vervoer met een eigen busje en een senioren winkel.

Dikkie (60 jaar) heeft vroeger een kruidenierszaak gehad tot de concurrentie van de supermarkten te groot werd. Nu is ze oma en werkt ze als van de vrijwilligsters in de supermarkt van het seniorencentrum wat er voor zorgt dat de ouderen in hun  eigen dorp nog boodschappen kunnen doen.

OVERIJSSEL

WERKEN, SLAPEN, WERKEN
Ying (60 jaar) heeft altijd hard gewerkt in het restaurant van zijn vader. Nu heeft zijn zoon de zaak overgenomen. Ying zet zich samen met zijn vrouw Xiao enthousiast in voor de eenzame Chinezen in Zwolle. Deze groep spreekt geen Nederlands en kwam daardoor zelden buiten. Ying organiseert nu samen met Xiao cursussen, gezelligheid bijeenkomsten als Majongspelen en Tai Chi lessen in het park. Omdat zijn Nederlands zelf onvoldoende is zit hij op taalles. Bij hen thuis wordt in de avonduren uit volle borst gezongen in de Karaoke sessies.
VOOR EEN BETER MILIEU
Anja (56 jaar) is een vrouw met een missie. Ze heeft met het verkopen van verzekeringen en hypotheken altijd goed verdiend. Daar kwam abrupt een einde aan. Door een auto ongeluk zit ze gedeeltelijk in de WAO en bijstand. Door de nood geboren is ze op het idee gekomen om actief bezig te zijn met het bestrijden van de armoede onder de twee miljoen Nederlanders die van de bijstand moeten leven.

Harm (60 jaar) begeleidt een groep vrijwilligers die onder andere bestaat uit tandartsen, apothekers, en professoren die in Giethoorn zijn komen wonen. Met het vertrek van de rietsnijders dreigt het landschap te veranderen. Gestart vanuit het principe van burenhulp zorgen ze nu voor het onderhoud van de natuur tussen hun huizen, iets wat hen niet in de koude kleren gaat zitten.

UTRECHT

IK HOOR ER WEER BIJ
Han (70 jaar) is op zijn 57ste als een zak vuil aan de kant gezet. Een grote zorginstelling had hem na zeventien jaar niet meer nodig. Een zware depressie volgde en Han heeft gezocht naar een nieuwe invulling van zijn leven. Hij is de Waterlijn begonnen waar nu honderd vrijwilligers boottochten organiseren door de grachten van Amersfoort. Na de opening van een nieuwe rondvaart door de burgemeester maken we kennis met een groep enthousiaste senioren en een strak georganiseerde organisatie.
JE KUNT NIET ZONDER
Frans (81 jaar) is een gepensioneerd luchtmachtmilitair. Nu geeft hij enthousiast computerles aan jongere ouderen. Ook heeft hij een telefonische helpdesk en helpt hij mensen thuis met computerproblemen. Tot ’s-avonds laat gaat de telefoon en de vakantie wordt uitgesteld als Frans een nieuwe cursus moet geven, dit tot spijt van zijn vrouw.

Anita (62 jaar) is secretaresse geweest. Karel was tuinbouwdeskundige en is nu 66 jaar. Ze hebben de slaapkamer ingericht als computerkamer. Karel bewerkt foto’s en muziek, Anita heeft een kookclub via het internet. Ze communiceren soms per e-mail met elkaar. Anita maakt een vrouw van 83 zielsgelukkig door alle kwijtgeraakte foto’s van de kleinkinderen weer terug te toveren op het computerscherm.

INDUSTRIEEL ERFGOED
Corry (68 jaar) is in zijn werkzame leven melkboer geweest en daarna SRV man. Na een 60-urige werkweek kon hij op 60ste met de VUT. Als ‘burgemeester van de DRU’ coördineert hij alle activiteiten op het terrein van de voormalige DRU fabriek in het Gelderse ULft. Corry heeft nu zijn ziel verpand aan het behoud van dit belangrijk stuk industrieel erfgoed.

Joke (78 jaar) komt uit het buurt- en clubhuiswerk en heeft na haar pensioen samen met een aantal mensen de stichting SIESTA opgericht met de bedoeling het industrieel erfgoed van de stad Amersfoort te behouden. Met succes zet ze zich al jaren in voor het behoud van de voormalige wagenwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen.

400 KINDEREN

Hector (70 jaar) en Ellen (62 jaar) hebben zich al voor hun pensioen actief ingezet voor de kinderen van Cambodja. Hector haalt geld op om scholen en opvangtehuizen te bouwen. Ellen heeft het kinderfonds opgericht dat weeskinderen met Aids met medicijnen in leven houdt. Beiden proberen in hun gedrevenheid een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van een land dat onder het schrikbewind van de Rode Khmer zo verschrikkelijk heeft geleden.

Scenario en camera Bob Entrop
Camera assistentie Arda Nederveen
Geluid Kees van Gool, Anneke Huber, Wouter Weber, Joris Geurts
Montage Haukje Heuff, Bob Entrop
Muziek en Mixage Jeroen Goeijers
Productieleiding Maria Lentjes
Bureauproductie Nicole Neefs
Regie Bob Entrop
Geproduceerd door SOL FILMprodukties bv
Lengte 22 x 24 minuten, Digibeta/ XDCAMHD

 

Tv uitzending door Omroep Brabant, Omroep Zeeland, Omroep West,

TV Rijnmond

ZEELAND